Vi erbjuder knäskydd som passar för dig som drabbats av en meniskskada. Skydden stabiliserar knät och aktiverar musklerna runt knäleden vilket hjälper till att avlasta knäleden. Med rätt skydd motverkar man också svullnader i knät. Knäskydd för meniskskador har ofta skenor i knäskyddet som hindrar onödiga rörelser i knät.
En meniskskada kan yttra sig på många olika vis. Vid en undersökning kan det därför vara ganska svårt att definiera vilken skada det handlar om. Lättare skador kan ibland ge kraftiga symptom och det kan precis lika gärna vara tvärtom.
Några symptom som skulle kunna tyda på meniskskada är:
Det är vanligare att det gör ont på insidan av knät, eftersom den inre menisken oftast är den som skadas. Att vrida på knät, när man t.ex. vänder sig om, utlöser ofta en skärande smärta som kan dröja sig kvar i flera timmar efteråt, i form av en molande värk.
Svullnader och ”klickande” ljud är mycket vanligt hos personer med skadad menisk.
En skada på menisken kan ske både på insidan och utsidan av knät. Hos yngre personer uppkommer skadan ofta genom någon sportaktivitet, där en kraftig vridning av knäet är vanligaste orsaken. Hos medelålders och äldre personer kan meniskskada däremot uppkomma med relativt liten kraft, exempelvis när man reser sig upp från hukande position.
Tänkbara anledningar till meniskskada är:
Det finns två menisker i varje knä, den yttre och den inre. Det är små halvcirkelformade broskbitar som smalnar av mot knäledens centrum. Den inre menisken är den som oftast skadas, på grund av den är mindre rörlig, vilket beror på att den är sammankopplad med ledbandet som löper intill. I och med att de sitter sammankopplade är det också vanligt att skador uppkommer på både menisk och ledband samtidigt.
I det akuta skedet: I den akuta situationen direkt efter att skadan uppkommer är det av vikt att man följer den så kallade RICE-principen.
R (Rest): Sluta genast med vad du håller på med och lägg dig om möjligt ner på rygg.
I (Ice): Kyl ned det skadade området, eventuellt med en ispåse. Men ta det försiktigt så att du inte förfryser huden.
C (Compression): Lägg på ett tryckförband.
E (Elevate): Placera den skadade kroppsdelen i högläge (ovanför hjärtats höjd).
Det är viktigt att undvika rörelser och aktiviteter som gör ont, då det kan göra att skadan förvärras.
Under rehabiliteringen. Så snart den akuta fasen är över kan man börja med rehabiliteringsträning. Rehabträningen ökas stegvis i intensitet. Det kan vara välinvesterad tid att besöka en fysioterapeut, för råd och tips om vilka övningar som är bra för just dig. Terapeuten kan ta fram ett individuellt anpassat träningsprogram som utformas efter din skada. Träningen syftar till att rörelseförmågan i knät ska bibehållas och främja blodcirkulationen.
Undvik att återgå till sportande innan tillräcklig rörlighetsstyrka, balans och koordination har uppnåtts
Använd knäskydd som komplement till rehabilitering.
Stabilt knäskydd för menisk och främre korsbandsskador.
Två breda stålskenor med gångjärn för att ge maximalt stöd
Stabilt knäskydd för främre korsbandsskador.
Kompressionsband och ledade skenor i kolfiber för bästa passform.
Bekvämt knäskydd i universalstorlek med kardborreband.
För dig med överansträngda knän, lindrigare ledbandsskador etc.