•  Fri frakt från 499 kr, Snabba leveranser!
  •  Besök vår Skadeguide för tips och råd!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"

Apofysit

En av de mest vanligaste orsakerna till smärta i hälen hos barn är apofysit eller Severs skada. Skadan uppkommer på grund av överbelastning och framträder efter mycket träning samt genom att ha belastat foten felaktigt under en längre tid. Det är främst barn i åldrarna 8-15 år som drabbas av denna inflammation. I den åldern växer barn mycket och kombinationen av ett snabbt växande samt överbelastning kan ge upphov till apofysit. Det är tillväxtzonerna i hälbenet som utsätts för stress och utvecklingen störs, vilket ger smärta som symtom. Smärtan kan uppstå plötsligt och sitter ofta i bakre delen av hälbenet. Skadan läker ut av sig själv men det kan ta upp mot ett år.

Om ditt barn har drabbats av apofysit ska ni uppsöka läkare för att få skadan bekräftad. Därefter rekommenderas ni att prova ut en ortopedisk fotbädd till barnet. Både för att minska smärtan men också för att skynda på läkningsprocessen. Ortopederna tar först fram en avgjutning av barnets fot efter att rörelsemönstret är kartlagt. Därefter skapar de ett inlägg som kan användas i alla typer av skor. Barnet kan röra sig och vara igång med sina fritidsaktiviteter precis som vanligt och som innan skadan uppstod. Hälen kan fortfarande göra ont efter att inlägget är på plats i skon men det ska inte smärta. Annat som ni kan göra själva och som kan lindra är att vila samt stretcha foten.

För att förebygga sådana här typer av problem är det viktigt att ha bra skor och sulor. Många barn och ungdomar går idag i skor med platt sula. Foten får då inte det stöd eller den stabilitet som den behöver vilket gör att smärta kan uppstå. Inflammationen kan kännas bättre genom ett ankelstöd som löper bak på hälen. Det ger också värme vilket kan kännas skönt vid smärta och inflammation. Tack vare att stödet är tunt får det plats i skon utan problem. Även speciella strumpor som stärker upp och ger stöd åt hälen kan vara ett alternativ. De speciella strumporna är en typ av kompressionsstrumpor med öppen tå som träs över foten. Strumporna finns i olika färger och mönster så att barnet kan välja.

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"