•  Fri frakt från 499 kr, Snabba leveranser!
  •  Besök vår Skadeguide för tips och råd!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"

Artros i tummen - Tumbasartros

Artros i tummen benämns ofta som tumbasartros. Begreppet artros betyder att ledbrosket, som i vanliga fall ska verka som en glidande och stötdämpande yta i en led - i detta fall tumleden, tunnas ut och därför inte fyller sin funktion. Vid en tumbasartros kan det orsaka att skelettet reagerar genom att växa och förskjuta tumleden varpå tumleden blir inflammerad.

Riskfaktorer för att drabbas av artros är hög ålder, gener, tidigare skada på skelettet eller ledbandet, en inflammatorisk ledsjukdom eller en felställning i tumbasleden.

Vilka är symptomen vid artros i tummen?


Symtomen för tumbasartros är att leden är svullen, du känner smärta vid belastning och rörelser samt en märkbar skillnad i svaghet sedan tidigare när du gör tum-pekfingergreppet. Tumbasen kan även bli stel om artrosen pågått ett längre tag.

Hur behandlas artros i tummen ?


En av de första åtgärderna när man lider av artros i tummen är att bära ett stödförband (Ortos), runt tummens bas för att avlasta den smärtande leden. Många som drabbas av artros behandlas även med kortisonsinjektioner som med tiden kan leda till att man blir helt fri från besvär. Vissa inflammationshämmande mediciner kan även vara till hjälp för att lindra smärtan och svullnaden.

Oavsett om du arbetar arbetar förebyggande eller om du redan drabbats av tumbasartros är det viktigt att tänka över hur du kan arbeta och röra dig på ett mer ergonomiskt sätt för att bespara lederna. Om artrosbesvären är omfattande kan steloperation eller bortplockande av leden i slutänden vara den bästa lösningen för att bli av med smärtan.

Som tidigare nämnt kan det vara bra att bära någon typ av förband runt tumbasleden såväl i förebyggande syfte som när artrosen väl är ett faktum. Det kan vara skönt att bära ett handledsskydd som sitter runt hela handen för värmen och stödets skull. Att hålla inflammerade områden varma påskyndar nämligen läkningen av det inflammerade området. För att avlasta tumbasleden specifikt är det en bra idé att tejpa leden med kinesiotejp. Tejpen är vattenavvisande och elastisk, och den används vanligen både som en förebyggande åtgärd som för att hjälpa till att stabilisera skadade områden. Tejpen, som du hittar här på Soprtsmart.se, kommer i många olika varianter och färger, allt för att du ska kunna välja den som passar dig och din läkningsprocess bäst.

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"