•  Fri frakt från 499 kr, Snabba leveranser!
  •  Besök vår Skadeguide för tips och råd!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"

Schlatter

Det är aldrig roligt att drabbas av skador eller sjukdomar oavsett vilken ålder man befinner sig i. Men kanske är det värst när man är ung och vill kunna röra sig och idrotta utan några hinder i form av smärta. Dessvärre finns det någonting som kallas för Schlatters sjukdom som vanligtvis drabbar yngre människor som är mellan åtta och femton år. Detta är väldigt vanligt förekommande, särskilt bland unga idrottare. Tidigare var det vanligare att pojkar drabbades men eftersom både tjejer och killar idrottar i stor utsträckning idag är det vanligt bland båda könen.

Den största anledningen till att unga i denna ålder drabbas av Schlatters sjukdom är för att man vanligtvis växer väldigt snabbt under den här perioden i livet och då på samma gång överanstränger sina knän. Yngre personer som håller på med olika typer av spring- och spänstidrotter som till exempel innebandy, gymnastik, friidrott och fotboll drabbas ofta av just Schlatter som uppstår när lårmuskelns senfäste blir inflammerat. Detta fäste är placerat som en knöl ett par centimeter under knäskålen. När den här knölen dessvärre bli inflammerad kommer den att svullna och orsaka smärta för den drabbade. Olyckligtvis kan knölen som blir större vid Schlatter behålla sin större stolek även då inflammationen har lagt sig och det inte gör ont längre.

Som sagt är ett vanligt symtom vid Schlatters sjukdom att knölen för senfästet som finns strax nedanför knäet svullnar ordentligt. Området blir då ömt och gör ont. Detta innebär att den eventuella idrott man utövar också blir lidande eftersom smärtan gör sig påmind under tiden man idrottar. Detta gäller särskilt de idrotter som består av olika former av hopp. Dock kan även löpning orsaka smärta. Vissa känner också av smärtan från Schlatter när de går i trappor exempelvis.

Eftersom Schlatters sjukdom har ett samband med att man som ung växer och samtidigt utövar idrott brukar sjukdomen vanligtvis också lägga sig när man blir äldre eller när man slutar växa. Dock finns det också vissa som får dras med Schlatters sjukdom även senare i livet. Skulle man drabbas av Schlatter kan man tilll att börja med försöka undvika idrotter som innebär smärta. Eller åtminstone inte träna lika hårt så att man inte anstränger sina knän för mycket. Kanske får man också byta till en annan typ av idrott om besvären är för påtagliga även om det inte är farligt att träna fastän man har Schlatter. Skulle man dessvärre inte känna att det gör mindre ont eller att det blir bättre kan man i vissa fall behöva utöva lite sjukgymnastik eller också använda ett särskilt förband under de tillfällen då man utövar sin idrott. För vissa räcker det att man tejpar knäet för att lindra smärtan och ge knäet stöd. Har man tråkigt nog fått så pass ont av Schlatters sjukdom att inte detta hjälper kan en operation bli nödvändig.

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"