•  Fri frakt från 499 kr, Snabba leveranser!
  •  Besök vår Skadeguide för tips och råd!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"

Strumpor - En makalös produkt!

Strumpor är ju en produkt som många av oss inte tänker så mycket på. Vi tar på oss strumpor på morgonen och har på dem hela dagen. Och så tänker vi inte så mycket mer på det. Efter en tid går strumpan sönder och då slänger vi den.

Men, strumpor är faktiskt en genial produkt och även om det kan ge en frihetskänsla att använda skor utan strumpor så kan det på sikt leda till fotproblem och dålig lukt.

Vad är det då strumpor gör som är så bra?

1. Med strumpor på fötterna svettas du mindre.
Våra fötter har många svettkörtlar och oavsett om det är varmt eller inte, svettas dina fötter mycket. Utan strumpor blir det fötterna och skorna som absorberar den mesta av svetten från dina fötter vilket dels leder till illaluktande skor, och dels kan orsaka skav och blåsor då varma, fuktiga fötter skrapat mot skorna.
Svettiga fötter gör sedan att mängden svamp som lever på dina fötter ökar. Detta eftersom svamp på fötterna älskar den mörka, fuktiga miljön i ett par svettiga skor. Symptomen på fotsvamp ser man snabbt, svampen orsakar fjällig, kliande, sprucken och torr hud, speciellt på området mellan tårna.
Med ett par strumpor på fötterna förs fukten bort och därmed minskar grogrunden för fotsvamp.

2. Strumpor hjälper dig att gå in dina nya skor..
Att använda nya skor utan strumpor kan ofta orsaka skav eller blåsor. Det är därför inte att rekommendera att gå i skor utan strumpor innan skorna är ordentlig inprovade Gå gärna runt med skorna i huset först och i korta tidsperioder tills du känner att de har stretchats och anpassat sig till dina fötter.

3. Strumpor håller dina fötter rena.
Du löper större risk att utveckla fotproblem om du inte tvättar och torkar dina fötter varje dag för att förhindra uppbyggnad av svett och bakterier. Om du använder strumpor hjälper de till att hålla fötterna torra och därmed rena längre!

Och till slut; tips om du ändå vill gå utan strumpor på fötterna:

Om ändå känner att du vill gå utan strumpor är det bäst att ha mer än ett par skor eller sandaler som du kan byta mellan varje dag. Skor behöver åtminstone ett dygn för att torka för att stoppa spridningen av mögelsporer som kan orsaka fotsvamp. Att byta ut sandalerna en dag mot en stängd sko nästa dag, och vice versa, kan hjälpa dig att minska förekomsten av spruckna hälar och torr hud på fötterna.

Vilken typ av strumpa ska jag använda?

Vilken typ av strumpa du använder beror givetvis på vilka behov du har och vilken aktivitet du ska ägna dig år Här har vi listat några olika varianter av strumpor, dess funktion och användningsområden.

Strumpor med kompression

Kompressionsstrumpor

Teorin bakom kompressionsstrumpor är att de sitter tight över vristen, vilket ökar blodcirkulationen. När blodet rör sig snabbare syresätts det effektivare samtidigt som det transporterar med sig så kallade slaggprodukter. Detta gör att musklerna återhämtar sig snabbare efter träning, och dessutom är det mycket bekvämt. Kompressionsstrumpor finns både som långa strumpor eller som ankelststrumpor.

Stödstrumpor

Stödstrumpor är också en strumpa med kompression. Skillnaden mot vanliga kompressionsstrumpor är att stödstrumpor har ett hårt och jämt tryck medans kompressionsstrumpor har varierande tryck med störst tryck vid vristen för att avta uppåt. Detta innebär att stödstrumpr har en mycket bra förebyggande effekt mot åderbråck, klaffsvikt och blodproppar i benen. Att tänka på, dock -r att använder du en stödstrumpa när du tränar kan trycket bli för stort på vaden vilket kan ge kramp. En enkel förhållningsregel kan därför vara att man använder kompressionsstrumpor vid träning men stödstrumpor vid andra aktiviteter, tex under arbetsdagen om man går och står mycket eller när man ska ut och resa och sitta länge. Många som är gravida upplever att stödstrumpor gör susen för deras tröttna och svullna ben,

LÖPARSTRUMPOR ELLER SPORTSTRUMPOR

Strumpan är ett av de viktigaste plaggen för dig som tränar, sportar eller ägnar dig åt löpning. Med ett par sportstrumpor kan du vara säker på att strumporna andas och ger dig det stöd du behöver för att få ut det mesta av din träning.
strumpor för träning, dvs sportstrumporär hållbarare och mer slitstarka än vanliga strumpor men samtidigt mjuka och lätta för att motverka irritation och andra fotrelaterade obehag vid träning och löpning. Du slipper skavsår och blåsor samtidigt som du känner dig fräsch längre. Sportstrumpor är alltid tillverkade i material som släpper igenom svetten och håller fötterna torra.

Strumpor utan kompression

Bambustrumpor

. Under senare år har bambustrumpor ökat mycket i popularitet. Och det är verkligen inte konstigt; bambustrumpor är en mycket fin produkt; de är bekväma, förhindrar dålig lukt från fötterna och bambu är dessutom ett miljövänligt material!
Bakgrunden till att bambustrumpor förhindrar att fötterna blir våta och börjar lukta är bambuns naturliga egenskaper. Bambu är mycket ventilerande och fungerar därför antibakteriellt vilket för att svett och fukt absorberas och transporteras bort mycket bättre än det gör vid användning av exempelvis bomull. Den antibakteriella effekten innebär att bambustrumpor inte luktar illa eller svett efter användning eftersom bakterierna som framkallar den dåliga lukten dödas. Bambugarn är också mycket mjukt, vilket ger en hög komfort.
Det som gör bambun mer miljövänlig än tex bomull är att odling av bambu är betydligt mer yteffektiv och förbrukar därmed mindre av jordens resurser.

Tåstrumpor

Tåstrumpor är inte så vanligt förekommande, men det är en väldigt praktik typ av strumpa. Den sitter er mjukt runt foten och separerar tårna från varandra. Fötterna håller sig därmed torrare och på så sätt motverkas fotsvamp och besvärande skavsår. Tårna som hålls isär kryper heller inte lika lätt upp över varandra och korsas. Tåstrumpor är ofta rekommenderade för den som lider av hallux vallgus eftersom de hjälper till att

Ankelstrumpor.

Det finns givetvis en uppsjö strumpor för dagligt vardagsbruk. Oftast är strumporna som används till vardags ankelstrumpor, tillverkade av bomull eller ull. Sportsmarts sortiment av ankelstrumpor utan kompression är tänkt att innehålla strumpor som ger högsta möjliga komfort.

Så för att avsluta; För bästa möjliga fothälsa; använd strumpor så mycket det går, håll strumporna och fötterna rena och se till att alternera mellan olika skor!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"