•  Fri frakt vid köp över 500kr
  •  Leverans inom 1-2 arbetsdagar
  •  30 dagars öppet köp
  •  Faktura 0 kr
  •  Fri frakt vid köp över 500:-
  •  Leverans inom 1-2 arbetsdagar
  •  30 dagars öppet köp

Tumbasartros – artros i tummen

Begreppet artros betyder att ledbrosket, som i vanliga fall ska verka som en glidande och stötdämpande yta i en led - i detta fall tumled, tunnas ut och därför inte fyller sin funktion. Vid en tumbasartros kan detta orsaka att skelettet reagerar genom att växa och förskjuta tumleden varpå tumleden blir inflammerad. Olika riskfaktorer för att drabbas av artros är hög ålder, gener, tidigare skada på skelettet eller ledbandet, en inflammatorisk ledsjukdom eller en felställning i tumbasleden. Symtomen för tumbasartros är att leden är svullen, du känner smärta vid belastning och rörelser samt en märkbar skillnad i svaghet sedan tidigare när du gör tum-pekfingergreppet. Tumbasen kan även bli stel om artrosen pågått ett längre tag.

En av de första åtgärderna mot tumbasartros är att bära ett stödförband, även kallat ortos, runt tummens bas för att avlasta den smärtande leden. Många som drabbas av ortos behandlas även med kortisonsinjektioner som med tiden kan leda till att du blir helt fri från besvär. Vissa inflammationshämmande mediciner kan även vara till hjälp för att lindra smärtan och svullnaden. Såväl när du arbetar förebyggande som efter att du drabbats av tumbasartros är det viktigt att tänka över hur du kan arbeta och röra dig på ett mer ergonomiskt sätt för att bespara lederna. Om artrosbesvären är omfattande kan steloperation eller bortplockande av leden tillslut vara den bästa lösningen för att bli av med smärtan.

Som tidigare nämnt kan det vara bra att bära någon typ av förband runt tumbasleden såväl i förebyggande syfte som när artrosen väl är ett faktum. Det kan vara skönt att bära ett handledsskydd som sitter runt hela handen för värmen och stödets skull. Att hålla inflammerade områden varma påskyndar nämligen läkningen av det inflammerade området. För att avlasta tumbasleden specifikt är det en bra idé att tejpa leden med kinesiotejp. Tejpen är vattenavvisande och elastisk, och den används vanligen både som en förebyggande åtgärd som för att hjälpa till att stabilisera skadade områden. Tejpen, som du hittar här på Soprtsmart.se, kommer i många olika varianter och färger, allt för att du ska kunna välja den som passar dig och din läkningsprocess bäst.

  •  Fri frakt vid köp över 500:-
  •  Leverans inom 1-2 arbetsdagar
  •  30 dagars öppet köp