•  Fri frakt från 499 kr, Snabba leveranser!
  •  Besök vår Skadeguide för tips och råd!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"

Vilken typ av fotvalv har du?

Högt fotvalv. Lågt fotvalv. Neutralt fotvalv. Är något värre än det andra och hur vet man vilken typ av fotvalv man har?

Sanningen är att oavsett vilken typ av fotvalv man har så kan det leda till problem. Det finns därför sulor för högt, lågt och neutralt fotvalv. För att identifiera om vilket fotvalv du har, och vilka baksidor som finns, så läs gärna igenom den här guiden.

Vill du tar reda på vilken typ av fotvalv du har?
Så här kan du göra för att kolla det:

1. Blöt en handduk och lägg ut på golvet.
2. Trampa barfota på handduken och flytta foten till golvet eller placera foten på en tidning eller ett mörkt papper som gör att du kan se ditt fottryck. Tänk på att när du trampar så ska du stå rakt upp och belasta foten.
3. Kolla ditt fotvalv med hjälp av avtrycket. Via den här länken så ser du ritningar som du kan jämföra med för att se vilket fotvalv du har.

För dig som har lågt fotvalv

Att ha lågt fotvalv innebär att det längsgående fotvalvet (hålfoten) är nedsjunket och därmed får foten ett ”större” fotavtryck. Det kan också kallas att man är plattfotad.

VAD ÄR LÅGT FOTVALV?

Låga fotvalv, plattfot, är ärftligt och det kan bidra till en överdriven pronationssrörelse, som innebär att du placerar mycket vikt på fotens insida. Det i sin tur bidrar till en felställning av foten som sedan kan bidra till smärta i fötter, knän, höfter och rygg.

SYMPTOM VID LÅGT FOTVALV:

- Fotsmärta
- Trötta fötter
- Pronation
- Ont i knän, rygg & höft

Hur behandlas LÅGT FOTVALV

För att bli av med dina besvär i samband med lågt fotvalv så kan du använda sulor som är specifikt designade för låga fotvalv och plattfot. Sulorna är specifikt designade för att ge komfort, lindra smärta och ge hålfoten ett stabilt stöd.

För dig som har medelhögt fotvalv

VAD ÄR MEDELHÖGT FOTVALV?

Även om du har ett normalt/medelhögt fotvalv så kan du uppleva problem med fötterna. När en person med ett normalt fotvalv går och står så kan det ändå leda till att fotvalvets trycks ner från kroppens vikt. Vilket gör att fötterna inte får det stöd och avlastning som behövs och skapar på så sätt besvär som fotsmärta, ömma eller trötta fötter.

SYMPTOM VID MEDELHÖGT FOTVALV:

- Fotsmärta
- Trötta och ömma fötter när man går och står mycket

BEHANDLING MEDELHÖGT FOTVALV

För att bli av med besvär kan det vara bra att använda anatomiska sulor med hålfotsstöd som avlastar fötterna, skapar en jämnare viktfördelning över hela fotens yta och ger fötterna på så sätt en chans att slappna av.

För dig som har högt fotvalv

VAD ÄR HÖGT FOTVALV?
Högt fotvalv är oftast medfött och kan innebära belastningssmärta då belastning inte sker under hela foten. Problemen kan komma plötsligt men är i många fall resultatet av lång tids överbelastning. Det är också vanligt att smärtan uppstår när man har gått och stått mycket.

Om man har högt fotvalv så är det även vanligt att man får ont i trampdynorna och i hälen. Därför är det även vanligt att man upplever en öm, trött känsla i både hälen och under trampdynan. Även utåtvridna fötter kan tyda på höga fotvalv. Om du har högt fotvalv och inte behandlar dina besvär så kan det på sikt även ge upphov ytterligare besvär, tex sneda tår och i värsta fall så kallad hammartå. Högt fotvalv är inget som kan botas, men det är något man kan förebygga med rätt sulor och skor som skapar en jämnare viktfördelning över hela fotens yta samtidigt som hålfoten får det stöd som behövs.

SYMPTOM VID HÖGT FOTVALV:

- Fotsmärta
- Trötta fötter
- Stumma fötter
- Ont i hälen
- Ömma trampdynor

Förutom att få besvär med fötterna så är det även vanligt att man får besvär med knän, höfter och rygg. Därför är det viktigt om du har ett högt fotvalv att du behandlar dina besvär.

BEHANDLING HÖGT FOTVALV

För att bli av med besvär kan det vara bra att använda sulor som är speciellt utformade för dig med höga fotvalv.

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"