•  Fri frakt från 499 kr, Snabba leveranser!
  •  Besök vår Skadeguide för tips och råd!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"

Högt fotvalv

Det finns tre typer av fotvalv; högt, lågt och normalt. Högt fotvalv är medfött och går inte att “bota”. Men det finns många olika sorters hjälpmedel för dig att minimera skaderisken och reducera eventuell smärta som uppkommit på grund av höga fotvalv. Det finns också olika nivåer på hur högt fotvalv man har.

VAD ÄR HÖGT FOTVALV?

Det finns 3 valv i foten, det inre valvet, mellersta och yttre valvet, vid högt fotvalv är det framför allt det yttre valvet man avser. Skälet till att det kan vara ett problem med högt fotvalv är att foten får för liten kontaktyta med underlaget.

Har du höga fotvalv är det extra viktigt med stabila foträta skor.

Vad är symptomen om man har högt fotvalv?

Högt fotvalv påverkar belastningen på främre delen av trampdynorna och hälen. Du får problem eftersom foten får för liten kontaktyta med underlaget. Mellanvalvet blir då spänt i en bågform. Den ökade belastningen på trampdynorna kan även leda till sneda tår och i värsta fall så kallad hammartå.

Att ha höga fotvalv behöver dock inte betyda att man har några symptom. Ofta är det istället så att symptomen uppkommer efter till exempel en stukning som leder till instabilitet samt återkommande smärta och svullnad från senor vid fotledens utsida.  

De symptom man känner är vanligtvis att man får ont i trampdynorna och i hälen. Det även vanligt att man upplever en öm, trött känsla i både hälen och under trampdynan. Förutom att få besvär med fötterna så är det även vanligt att man får besvär med knän, höfter och rygg.       

Om du har högt fotvalv kan du även få problem med både inåtvridning av foten, så kallad pronation och utåtvridning av foten, så kallad supination. Detta beror på att högt fotvalv medför en ökad rörlighet i foten.

Något som är viktigt att känna till är att om du har högt fotvalv och inte behandlar dina besvär så kan det ge ytterligare besvär. Den ökade belastningen som en hög hålfot ger på trampdynorna kan leda till att tårna blir sneda och kan i sin tur leda till att man får hammartå.

Kan man förebygga problem som kommer av höga fotvalv?

Ett enkelt sätt att förebygga problem med höga fotvalv är att använda sulor avsedda för högt fotvalv eller hålfotsinlägg. Hålfotsinlägg är designade för att ge stöd till hålfoten, vilket gör att fötterna får det stöd som fattas. Det i sin tur skapar en jämnare viktfördelning över hela fotens yta vilket gör att felbelastningen försvinner och dina fötter får det stöd de behöver. Både sulor och hålfotsinlägg finns i olika storlekar och höjder. Ett tips kan vara att börja med standard och se om du behöver mer eller mindre avlastning. Det är också viktigt att förnya sina inlägg lite då och då eftersom de slits. Även skor kan vara bra att köpa nya eftersom skor används ofta och kan ses som en färskvara.

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"