•  Fri frakt från 499 kr, Snabba leveranser!
  •  Besök vår Skadeguide för tips och råd!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"

Sulor mot hälsporre

Här hittar du inlägg och andra hjälpmedel som kan läggas i skon för att lindra smärtan när du har besvär av hälsporre.

Hälsporre är ett vanligt problem och det alla kan skriva under på som någon gång drabbats är att gå eller springa med hälsporre gör ont!  Den smärta man känner i hälen och fotvalvet begränsar både vardag och fritid eftersom varje steg kan vara smärtsamt.

Genom att använda rätt typ av inlägg eller sulor kan man minska smärtan och därmed förbättra rörelseförmågan. Sulan eller inlägget kan också med fördel kompletteras med strumpor mot hälsporre. Vi har både hälinlägg och hela sulor som inte bara ger stöd under hälen utan även under framfoten. Sulorna eller hälkuddarna för hälsporre verkar avlastande för hälen så att inte smärtan blir så stor vid varje stegisättning.

Viktigt är dock att vara medveten om att hälinläggen eller iläggssulorna inge ger bot för den hälsporre man drabbats av. Se istället sulorna om en åtgärd för att minska symptomen medan du parallellt jobbar med stärkande övningar och stretch.

Kom också ihåg att utöver att ha en bra sula är det viktigt att använda skor som sitter bra och är mjuka från början. En bra sula gör stor skillnad men att ha riktiga skor är lika viktigt

Varför får man problem med smärta i hälen?

Går, står & springer gör man ju varje dag och det innebär ett stort tryck på fötterna och på hälarna. När hälsmärta uppstår är det för att trycket på hälarna har varit för stort eller att man belastat hälarna på ett felaktigt sätt under en längre tid .

Faktum är att smärta i hälarna är mycket vanligt, Så många som 10% av den vuxna befolkningen har någon gång haft problem med smärta i hälarna, Antingen under hälen runt om hälen eller bakom hälen.

Det som är signifikant för hälsmärta att den oftast uppkommer gradvis, dvs inte genom trauma. Hälsmärtan kan sedan bli mycket långdragen. Smärtan lindras bra med sulor, skor och strumpor men det är också viktigt att parallellt med det försöka vila foten samt arbeta fokuserat med rehabövningar. Försöka att inte ge upp övningarna, även om läkningen drar ut på tiden!

Smärtan i härarna kan komma av tex hälsporre, uttrampad hälskudde, bristningar i hälsenan eller stressfrakturer. I det här avsnittet beskriver vi fenomenet hälsporre, som är en mycket utbredd anledning till smärta i hälen.

Att lindra och behandla hälsporre

Hälsporre, som ju också benämns Plantar fasciit ger smärta på insidan av foten och vid senans fäste under hälen. Om man dras med detta en längre tid kan kroppen reagera genom att bilda en liten kalkutväxt under hälen, utväxten ser ut som en sporre. Därav namnet Hälsporre.
Hälsporre är den vanligaste anledningen till smärta i hälen, dock kan man inte ta för givet att smärta i hälen är just hälsporre. Det bör man ta hjälp av en fysioterapeut eller annan kunnig medicinsk personal för att bedöma och därmed få rätt diagnos.

Smärtan från hälsporre kan variera. Vissa känner mest av det efter att ha stått och gått mycket, medan andra har som mest ont efter en natts sömn. Oavsett vilket så är det smärtsamt att drabbas av hälsporre och rehabtiden kan vara lång, uppåt 1-1,5 år.

Orsaken till hälsporre kan vara att man  har bytt skor, tex kan det hända när man byter från vinterskor till enklare och plattare sommarskor. Man kan också drabbas av hälsporre om man gått mycket barfota, haft för dåliga och hårda skor eller om man ökat på löpardosen alltför snabbt.

För att minska smärtan och på skynda läkningen är det viktigt att man försöker behandla problemet, inte ignorera det.

Att lindra hälsporre

Använd skor, skoinlägg & strumpor som är designade för hälsporre och hälsmärta.

Att behandla hälsporre

Vila. Avstå från aktiviteter som framkallar smärtan i hälen och välj istället aktiviteter som inte belastar hälen. Exempel kan vara simning och cykling istället för löpning & tennis. Eller varför inte pröva på rodd eller kanot?

Rehabövningar. Ta hjälp av fysioterapeuft för ett individuellt anpassat träningsproigram. Exempel på 2 st beprövade övningar som kräver minimalt med utrustning är 1. Tåhävningar med eller utan vikt. Du behöver bara en trappa eller en bänk. Kolla in instruktionsvideos på Youtube eller sök professionell hjälp för att göra tåhävningarna rätt. 2. Rulla underdelen av foten fram och tillbaka över en boll, tex en golfboll. Det går också bra att rulla foten över en fyllt PET flaska, 50 cl. Detta går utmärkt att göra medan man sitter i tv-soffan!

Gå normalt. Försök att gå normalt trots smärtan. På så sätt skapar du inte nya problem med knän höfter och rygg som kommer av felbelastning.

Rätt utrustning. Använd skor, skoinlägg & strumpor som är designade för hälsporre och hälsmärta.

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"