Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Fibromyalgi

Fibromyalgia

Fibromyalgi är en smärtsjukdom som innebär att man på flera ställen i kroppen känner långvarig smärta eller värk i musklerna. Sjukdomen kännetecknas av att man har ont i kroppen under långa perioder, är stel i musklerna och känner att de domnar. Det är även vanligt med magsmärtor och andra smärtbesvär. Dessutom gör sjukdomen att den sjuka personens allmänna smärtkänslighet ökar så att sådant som inte uppfattas som smärtsamt för friska personer, ändå kan göra ont för en person med fibromyalgi. Smärtan finns utspridd i både överkroppen och underkroppen på både höger och vänster sida, även om vissa områden och kroppsdelar kan göra mer ont än andra. Förutom att stress, dålig sömn och enformiga rörelser kan bidra till ett insjuknande i fibromyalgi kan sjukdomen vara ärftlig.

Idag finns inga vetenskapliga bevis på att fibromyalgi går att förebyggas men det finns åtgärder man kan ta till för att reducera hur ofta och hur intensiva symtom man får om man drabbas. De flesta är kopplade till livsstil, till exempel är det viktigt att se till att få ordentligt med sömn, minska mental och fysisk stress och öka fysisk aktivitet för att lindra symtomen. Lider man av smärta ska man söka vård, eftersom långvarig smärta är kopplad till fibromyalgi. Det är även viktigt att se över sin arbetsställning för att motverka spänningar i kroppen. Känner man sig stressad och får svårt att sova och koncentrera sig är det viktigt att ta alla varningstecken på allvar och söka professionell hjälp.

Studier har visat att ökad fysisk aktivitet är en av huvudnycklarna som kan höja din livskvalitet och minska smärtan i kroppen för dig som lider av fibromyalgi. Träning frigör endorfiner i kroppen som agerar som naturlig smärtlindring och kan förbättra humöret men det är viktigt att börja långsamt och att öka aktivitetsnivån stegvis för att inte chocka kroppen. Ett bra hjälpmedel för att lindra smärtan i kroppen kan vara olika stödförband som värmer och stödjer musklerna vilket gör att smärtan kan upplevas som mildare. Har du även ont i lederna finns det många olika bra stöd för till exempel hand- och fotleder, knän, axlar och armbågar som kan underlätta din väg mot ett smärtfriare liv med fibromyalgi.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.