Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Gikt

Gout

Gikt är en kraftig inflammation i lederna som kommer i snabba attacker och kan göra väldigt ont. Utmärkande för gikt är att inflammationen oftast drabbar stortåns inre led. Dock kan du även få problem med inflammation i hälarna, fotlederna, handlederna och armbågarna. Orsaken till sjukdomsutvecklingen är att kristaller av urinsyra bildas i lederna. Kristallerna orsakar stor smärta i leden då de blir som små vassa nålar som skaver mot insidan av lederna. Giktattacker kan utlösas efter att kroppen utsatts för stora påfrestningar som till exempel vid en kraftig infektion eller vid operationer. Du kan även drabbas av gikt om du dricker väldigt stora mängder alkohol i kombination med att du äter mycket proteinrik mat.

En enstaka giktattack läker oftast ut inom ett par veckor, men om inflammationen återkommer kan du få rekommenderat läkemedel som minskar risken för nya attacker. För att förhindra nya giktattacker ska du försöka undvika att dricka alkohol och samtidigt äta stora mängder proteinrik mat. Framförallt öl ska undvikas. I övrigt är det viktigt att se till att motionera regelbundet för att kroppen lättare ska hålla sig frisk. Om du har problem med övervikt och får återkommande giktanfall är det förebyggande att försöka gå ner i vikt så att du inte får en ny attack. Det är dock viktigt att inte tappa alldeles för mycket vikt under kort tid då även detta kan trigga igång ett giktanfall.

Att röra på sig när gikten gör som ondast kan kännas väldigt svårt, om inte omöjligt. Så fort smärtorna börjar avta lite kan det dock vara en bra idé att försöka komma igång med någon typ av fysisk aktivitet för att läkningsprocessen ska påskyndas och nya giktattacker förhindras. För att underlätta träningen så att du inte får för ont när du rör dig finns det många olika typer av skydd och stödjande hjälpmedel, som till exempel kompressionsstrumpor som lindrar smärtor i hälen och foten och kan vara väl värda att testa. Kompressionsstrumpor ökar blodgenomströmningen och påskyndar därför läkningen av inflammationen. Du hittar olika kompressionsstrumpor i vårt utbud!

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.