Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Löparknä

Runner's knee

Löparknä är ett vanligt besvär som uppkommer då senan längs utsidan av knät har blivit överbelastat. Skadan är smärtsam och då främst under ansträngning. Vissa får besvär som håller i sig över en längre tid medan andra bli fria från symptomen efter en tid. Förutom vid löpning är det vanligt att löparknä uppstår vid frekvent längdskidåkning, särskilt vid fristilsåkning och vid cykelträning.

Smärtan vid löparknä uppstår på utsidan av knät och kan ofta kännas skärande. Besvären upplevs under tiden man tränar och ökar i intensitet i takt med den ökade träningstiden. Vid vila försvinner ofta smärtan men den återkommer nästa gång man tränar. Det man kan tänka på för att bli av med besvären är att låta knät vila ordentligt och att man sedan tar det lugnt i träningen fortsättningsvis. Man får öka belastningen försiktigt och ibland kan det till och med vara nödvändigt att helt byta träningsform.

Bra, stabila skor som ger dämpning och rätt stöd är nödvändigt för att skona knät och de omgivande delarna. Man bör ha en sko med god passform och där modellen är avsedd för ändamålet. Knäskydd fungerar bra liksom att kyla ner knät efter träningen. Stötdämpande sulor är ofta bra och hjälper vid tre av fem fall vid besvär med löparknä. Sjukgymnastik och stretching kan skynda på läkningen. Vid vissa fall kan en operation behövas och då genomför man en förlängning av senan som ger besvären. En kortisoninjektion kan ibland behövas och då sprutar man in kortisonet där besvären och smärtan uppkommer.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.