Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Svullet knä

Swollen knee

Ett svullet knä är känt ett klassiskt tecken på inflammation. Men, faktum är att just inflammation är en ovanlig orsak till svullet knä och det finns andra, betydligt mer troliga orsaker. Till exempel kan det vid akut trauma uppstå en blödning som ger svullnad. Även överbelastningsskador kan ge svullnad. Oavsett orsaken är svullnad i knät ett symptom på att knäleden inte fungerar på ett optimalt sätt.

TRÄNA MED SVULLET KNÄ?
Har man problem med svullet knä bör man börja med en undersökning ger svar på vad den underliggande orsaken är. Fram tills att man får en diagnos så bör man vara försiktig med hög belastning på ett svullet knä, i synnerhet om belastningen utlöser smärta. När diagnosen är ställd, orsaken till svullnaden är eliminerad och kroppen fått återhämta sig bör svullnaden gradvis försvinna. Behandling av vadmuskulaturen och egna rehabövningar i form av tex tåhävningar brukar vara mycket bra då det leder till bättrad cirkulation av blod och lymfa upp mot hjärtat.

VARFÖR FÅR MAN ETT SVULLET KNÄ?
Huvudsakligen är det alltså tre orsaker till svullet knä; akut trauma, överbelastningsskador eller (det mindre sannolika) inflammation i knät.

1. Trauman uppstår ofta inom idrotten, eller om man på annat sätt får ett stort yttre våld mot knät. Skador på korsband och menisk kan vara resultatet av sådana trauman. Vid akut skada av en vävnad inne i knät kan symtomen bli dramatiska med både ordentlig smärta och svullnad.
2. Överbelastningsskador, däremot, uppkommer utan trauma och uppstår då någon del av leden får repetitiva belastningar som nöter på en struktur så att det uppstår smärta. Orsaken till detta är en dåligt fungerande funktion i knäleden eller annan led som gör att krafterna inte fördelas som de ska.
3. Även Inflammation kan göra att knät svullnar upp. Inflammation som orsak till ett svullet knä är dock den minst vanliga orsaken.

VAD GÖR MAN OM MAN HAR ETT SVULLET KNÄ?
Om man har ett överansträngt eller svullet knä är det viktigt att vila från hårdare träning för skadan ska ha tid att läka ut. Du blir vanligtvis bra om du vilar några dagar och sedan tränar med mindre belastning, kortare tid eller lägre intensitet än tidigare. En möjligt väg är att byta till en träningsform som inte belastar knäsenan så mycket.

Under vilan är det bra att hålla sig aktiv med skonsamma övningar av rehabkaraktär. En klassisk och enkel övning är tåhävningar, men det finns också många andra övningar att ta till för att skapa variation.

Viktigt att tänka på att om svullnaden i knät försämras, trots aktiv vila, så bör man söka vård.

Ett knäskydd kan vara en bra ide både under rehab och när man återgår till mer normal träning. Knäskydd fungerar också utmärkt som preventiv åtgärd för att undvika framtida knäproblem.

BEHANDLING AV SVULLET KNÄ
Har du en akut skada där knät svullnar kraftigt, är vår rekommendation att knät först undersöks av en läkare. Detta för att ställa en korrekt diagnos och därmed besluta sig för rätt behandling.
Om det konstateras att skadan inte kräver någon operation eller annan läkarvård är det istället bra att ta hjälp av tex naprapat eller fysioterapeut. De kan hjälpa till med behandling och rehabliteringsprogram som passar den enskilda individens skadehistorik och symptom.

Huvudsyftet med behandling av svullet knä och annan knäproblematik är att skapa förutsättningar för kroppen att röra sig utan kompensationer som leder till överbelastning. När alla leder rör sig bra och man har en etablerad muskelkontakt, så skapas förutsättningar för att knät håller sig skadefritt och smärtfritt, eller tillåts läka om du redan har ont

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.