Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Lymfödem

Lymphoedema

När lymfvätska ansamlas i en kroppsdel så att kroppsdelen blir svullen kallas det för lymfödem. Det är vanligast att drabbas av lymfödem i armar eller ben, men det är även möjligt att få ett lymfödem i ansiktet, på halsen eller på bröstet. Ett lymfödem kan vara medfött eller så kan du drabbas om du genomgått en operation där lymfkörtlar skadats eller opererats bort. Det finns även ett samband mellan övervikt och lymfödem. De symptom du kan upptäcka om du drabbats är att huden blir tjockare och mer spänd än vanligtvis, och så småningom börjar du även kunna se att det drabbade området svullnar upp och känns tyngre. Om lymfödemet fortsätter växa kommer kroppsdelens rörlighet att minskas vilket bland annat leder till hudbesvär och värk.

Ju tidigare den som drabbats av lymfödem får hjälp, desto större är chansen för tillfrisknande. I ett tidigt stadie kan det vara möjligt att bli kvitt besvären, men om man inte behandlar i tid finns det risk att ansamlingen av lymfvätska leder till att även fett- och bindväv byggs på i huden. Lymfödem behandlas med hjälp av kompressionsstrumpor som utsätter den drabbade vävnaden för ett ständigt tryck, vilket medför att lymfödemet inte fortsätter växa och att svullnaden minskar. Kompressionsstrumpor utsätter kroppen för ett högre tryck än vanliga stödstrumpor och därför är det viktigt att noggranna individuella avvägningar görs så att kompressionen anpassas så att den varken är för hög eller låg. Lymfödem kan förebyggas genom att motionera regelbundet och hålla en hälsosam vikt.

När du väljer kompressionsstrumpa är det, som tidigare nämnts, viktigt att se till att du hittar en strumpa som inte har för högt tryck men inte heller för lågt. Dessutom ska du använda dig av en strumpa som är anpassad till din storlek och den kroppsdel där lymfödemet sitter. För vissa drabbade räcker det att ha på sig strumpan under dagtid, för andra krävs det att strumpan sitter på hela dygnet. För att strumpan ska hålla trycket och få en längre livstid rekommenderas det att du sköljer strumpan dagligen. Som tur är finns det idag olika typer av kompressionsstrumpor i olika stilar och med olika funktioner för livets alla stunder. Det viktigaste är att välja en som passar för just dina behov!

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.