Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Diskbråck i nacken

Herniated Cervical Disc

När man upptäcker ett diskbråck i nacken brukar det första symtomet oftast vara smärta i nacken. Exakt hur smärtan känns kan variera från person till person, det kan till exempel vara en brännande eller stickande smärta, men det kan också vara en molande och ihållande upplevelse. Andra symtom kan vara smärta, stickningar eller domningar ut i armar och axlar. Diskbråck i nacken innebär att en disk emellan två nackkotor har brustit och klämmer åt nerver som finns där. Orsaken till diskbråck är ännu lite oklar, men det verkar finnas genetiska anlag. Det är vanligt att diskar brister och många gånger får du inte ens några symtom av det alls, utan det läker av sig självt.

Eftersom det är oklart varför och hur diskbråck uppstår, är det också svårt att ge tips på hur det kan förebyggas. Dock är diskbråck inget du ska gå och vara rädd över att få. Oftast läker det av sig själv, men i riktigt svåra fall kan det behövas operation. För de allra flesta brukar det räcka med smärtstillande medicin under den akuta smärtfasen samt att stärka upp sina muskler med hjälp av motion. Även en kiropraktor eller naprapat kan i vissa fall hjälpa till genom att mjuka upp leder som finns runt om då de ofta kan bli stela när du går och spänner dig av smärtan. Vila när du behöver, men försök ändå att röra på dig så gott det går.

Vid diskbråck i nacken är det bra att fortsätta vara fysisk aktiv för att stärka upp musklerna i rygg och nacke, men du ska göra det försiktigt. Att träna med ett träningsband/gummiband är en skonsam och mjuk träningsform som passar utmärkt vid en sån här skada. Det kan också vara skönt att använda ett liniment eller en värmekräm att smörja in nacken med, då musklerna i närheten av den brustna disken ofta kan bli ganska stela. Även kinesiotejp anpassad för nacken kan hjälpa till för att inte musklerna som vill kompensera för den brustna disken ska bli alldeles för överbelastade och utmattade. För att få extra stöd kan det vara fördelaktigt att använda sig av ett ryggstöd.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.