Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Lumbago

Lumbago

Lumbago är ett tillstånd med smärta i ländryggen. Ibland nämns lumbago tillsammans med ischias och viss förvirring kan uppstå. Lumbago och ischias är två skilda åkommor, där smärtan vid lumbago håller sig just i och kring ländryggen medan ischias leder till en strålande smärta ner mot benen. Begreppet lumbago-ischias används via yrkesspråk och syftar till vad man till vardags kallar för ischias.

Ett mer känt begrepp för lumbago är ryggskott. Smärtan kan uppkomma efter tunga lyft och uppträder vanligtvis på morgonen. Orsakerna kan vara många men lumbago beror sällan på skada eller sjukdom. Det är vanligt att smärtan är tilltagande på ena sidan. Vem som helst kan drabbas och besvären kan dessutom vara både återkommande och akuta, långvariga eller gå över efter en kort tid.

När man utreder problematiken kring lumbago så kontrollerar man hur de eventuella vävnadsskadorna ser ut, den fysiska kapaciteten hos den drabbade och livssituationen. Smärta i ländryggen kan uppkomma på grund av ryggskott eller ha andra orsaker som diskbråck eller smärta från disk, mekanisk låsning, för mycket statiskt arbete eller trötthet och stelhet. Lumbagon kan uppkomma från olika delar av ryggen, exempelvis muskler, ledband, diskar eller leder mellan kotor. Orsaken till smärtan är avgörande för hur behandlingen ser ut.

Behandling av lumbago kan se olika ut och beror främst på orsaken. För att förebygga smärta bör man vara noga med att värma upp innan fysiskt krävande arbete och se till att lyfta med rätt teknik för att skona ryggen. Om olyckan redan varit framme och smärta uppstått så kan man antingen vila eller, om smärtan är kraftig och ihållande, söka vård. Man kan även använda olika stöd för ryggen som ryggstöd eller hållningsväst, både förebyggande och i behandlande syfte.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.