Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Foglossning

Pregnancy Joint Pain

Under en graviditet ökar rörligheten i kvinnans leder. I synnerhet i bäckenet och intilliggande område då kroppen förbereder sig inför förlossningen. I samband med den ökade rörligheten kan smärta och obehag uppkomma, särskilt i områdena kring bäckenet, ljumskarna, höfterna, rumpan, blygdben, lårens baksida samt korsryggen. Benämningen på besvären är foglossning, även om namnet kan vara missvisade. Det handlar inte bokstavligen om att fogarna blir lösa. Foglossning är inte skadligt vare sig för kvinnan eller barnet, men kan vara nog så besvärande. Ett annat namn för foglossning är bäckensmärta.

Besvär med foglossning är olika för varje kvinna. Somliga upplever inga problem alls men de flesta brukar åtminstone känna av det i någon grad. Oftast uppkommer besvären under graviditetens mitt men det kan även komma i början eller mot slutet. Det är vanligt med en lindring smärta på morgonen som sedan tilltar under dagen när kroppen ansträngs. Att gå i trappor eller sitta på golvet kan förvärra smärtan. De symtom som hör till foglossning är exempelvis en molande, huggande, strålande eller stickande smärta i någon av de kroppsdelar som berörs av foglossningen. Låsningar och svårigheter att lyfta saker, vrida sig eller böja kroppen hör till vanliga symptom. Vid riktigt svåra problem med foglossning kan man behöva använda kryckor.

Det är viktigt att själv känna efter vad som fungerar och vilka begränsningar kroppen har. Man ska gärna hålla sig rörligt men anpassa rörelserna till ett lägre tempo. Blodcirkulationen som ökar vid rörelse kan hjälpa till att lindra smärtan. Praktiska saker att tänka på är att välja bra skor, ett stöd för svanken och försiktig massage samt värme kring det ömmande området.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.