Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Frusen axel (frusen skuldra)

Frozen Shoulder

Frusen skuldra, eller frozen shoulder som det även kallas, är en skada i axeln som utvecklas under flera månader. Symtomen börjar med att du får ont i den ena axeln och efter ett tag så stelnar den, vilket ger en sämre rörelseförmåga. Därav namnet "frusen axel/skuldra". Runt axelleden sitter en ledkapsel, vars uppgift är att stabilisera axelleden. Det är när denna drar ihop sig och stelnar som fenomenet frusen skuldra uppstår. Det första tecknet börjar ofta när du lägger dig och ska sova. Så småningom börjar det även göra ont på dagtid när du försöker röra axeln. Vanligtvis får du problem med enbart en axel, men i vissa fall kan det även uppstå svårigheter i båda axlarna.

De personer som drabbas mest är i åldrarna 40 till 60 år. Läkarna vet ännu inte varför bara vissa drabbas, men det verkar vara mer vanligt bland diabetessjuka. Axeln brukar vanligtvis läka av sig själv, men detta kan ta flera månader. Även om axelleden ofta läker sig själv, bör du alltid uppsöka läkare för att få skadan bekräftad. I vissa fall kan nämligen en operation av leden behövas. Läkaren ger i första stadiet en remiss till en sjukgymnast som hjälper dig med övningar för att minska smärtan och få upp rörligheten igen. Sjukgymnasten kan också ge smärtlindring i form av exempelvis värme, kyla eller akupunktur. Det är svårt att förebygga sjukdomen eftersom läkarna ännu inte vet varför den uppstår.

Att läka en frusen axel kan ta flera månader och smärtan kan sitta kvar under flera år. Som nämndes kan smärtan lindras genom exempelvis värme eller kyla. Eftersom ledkapseln runt axelleden inte längre kan stabilisera på samma sätt som förut kan det också hjälpa med produkter som gör axeln mer stabil. Hos oss på Sportsmart.se hittar du produkter som är speciellt utvecklade för just axelbesvär. Ett axelstöd är ett smidigt hjälpmedel som du bär under dina kläder och som finns både för höger och vänster sida. Materialet neopren ger ökat blodflöde och bättre kompression i området vilket kan göra att smärtan minskar. Att ha någonting som stabiliserar kan också bidra till att axeln gör mindre ont.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.