Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Impingement

Impingement

Impingement är ett smärttillstånd i axeln då det smärtar att lyfta armen och kan vara svårt att använda armen som man brukar. Axeln är den led i kroppen som kan röras åt flest håll då den kan böjas nästan hur som helst. Överarmen fäster i axeln med senor och ledband för att axeln ska hållas på plats ordentligt. Uppe på axeln finns en ganska tät passage där senorna går igenom och om denna passage blir för trång, så att senorna får svårt att röra sig, kallas det impingement. När senorna kläms förlorar man kraft och rörlighet i axeln och armen. Oftast beror impingement på åldersförändringar eller överbelastning i samband med arbete eller idrott.

Det finns inget självklart botemedel mot impingement men det man kan försöka göra är att träna upp axelns och armarnas muskler. Tränar man upp övriga muskler och senor som inte gör ont kan de avlasta och kompensera för det skadade området. Instinkten när man har ont i axeln är ofta att hålla axeln stilla men detta är alltså någonting man ska försöka undvika då det endast leder till att musklerna försvagas. Istället får man försöka hitta träningsformer och rörelser som går att utföra utan att axeln och senorna utsätts för slitage och gör ont. Det kan även hjälpa att stretcha ut bröst- och ryggmusklerna runt axel och nacke för att dessa inte ska dra onödigt mycket i axeln och orsaka smärta.

För att kunna fortsätta använda den skadade axeln och så småningom återfå rörligheten och bli av med smärtan är det viktigt att ge axeln tillräckligt med stöd. Det finns idag flera olika typer av axelskydd och axelstöd som kan hjälpa dig som lider av smärtsam impingement under rehabiliteringen av skadan. Skydden och stöden kan med fördel användas under rehabiliteringsträningen för att den skadade axeln i största möjliga mån ska avlastas från ytterligare överbelastning. Ett axelskydd värmer axeln vilket påskyndar skadans läkningsprocess och därmed kan förkorta tiden för rehabilitering. Många tycker det är skönt att ha på sig ett axelskydd även när man inte tränar då axeln mår bra av att få avlastning i vardagliga situationer.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.