Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Gubbvad (bristning i vadmuskeln)

Chafing (Torn Calf Muscle)

Gubbvad är i sig inte en klinisk diagnos utan är mer ett samlingsbegrepp för olika symtom som kan vara orsakade av olika skador. De symtom man dock brukar samla under samlingsnamnet gubbvad är akut smärta, ömhet, stelhet, krampkänsla, domningskänsla och brännande smärta i vaden. Gubbvad uppstår ofta efter utförandet av fysisk aktivitet och sportande som innefattar snabb löpning i olika riktningar. Det går att bli av med gubbvad men ofta är symtomen återkommande och någonting du får dras med under en längre tid. En muskelbristning i någon av vadens muskler är tillsammans med en skada på bindvävshinnan mellan vadmuskelns inre och yttre delar de två vanligaste orsakerna till att du drabbas av symtomen för gubbvad.

Då symtomen för gubbvad kan ha olika bakomliggande orsaker skiljer sig tillvägagångsättet för rehabiliteringen från fall till fall. Muskelbristningar visar sig oftast som akut smärta i vaden varpå du får anpassa rehabiliteringsträningen så att belastningen på vaden minskar innan du successivt kan återgå till normal aktivitetsnivå. Även om det kan göra väldigt ont när du drabbas av gubbvad är det viktigt för muskelns läkningsprocess att du kommer igång och rör på dig i ett tidigt skede. Om du löptränar kan smärtan ha uppstått då hälsenan dragigt för mycket i vadens djupa muskulatur. Då kan det hjälpa att se över ditt löpsteg och dina löparskor för att se till att vaden i framtiden inte belastas för hårt.

Då det är mycket viktigt för vadmuskelns läkningsprocess att du, trots smärtan, kommer igång och rör på dig kan det vara bra att se över om du kan använda dig av eventuella hjälpmedel för att underlätta läkningsarbetet och minska smärtan. Kompressionsstrumpor kan vara skönt att ha på sig både under rehabiliteringsträningen men även annars, då de ökar blodcirkulationen i vaderna. Då påskyndas muskelns läkningsprocess och värmer benet, vilket hjälper till att minska smärtan. Det är även viktigt att se över dina löparskor så att du har ett par med tillräckligt stöd och dämpning som rätar upp foten ordentligt. Att lägga in dämpande gel-inlägg, som effektivt förhindrar att vader och hälsenor utsätts för alltför stora stötar vid fysisk aktivitet, kan också hjälpa mot smärtan.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.