Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Hälseneinflammation

Tendinitis

Ett relativt vanligt besvär som kan uppkomma vid fysisk aktivitet, kanske främst genom hopp av olika slag samt löpning, är hälseneinflammation. Drygt hälften av alla löpare som springer 6-7 mil varje vecka drabbas av åkomman. När man får hälseneinflammation upplever man en tilltagande smärta som orsakas av inflammationen.

Tillståndet kan uppkomma exempelvis om man har börjat träna på ett sätt som man inte är van vid eller om man har börjat träna hårdare än man brukar. Även äldre personer kan få besvären vid längre promenader än vad de är vana vid. Utöver smärta i hälen så kan hälseneinflammationen även orsaka stelhet i fotled, hälsena och vad. Inflammationen kan även utveckla en knöl på hälsenan en bit ovanför hälen. Inflammationen kommer som följd av att senan i hälen har blivit överbelastad och utsatt för många små trauman. I vissa fall uppstår inflammationen istället i en slemsäck som ligger belägen på insidan. Hälseneinflammation är i regel enkelt att behandla. Man bör vänta med att belasta foten under tiden inflammationen läker ut.

För att förebygga en hälseneinflammation är det viktigt att ens träningsutrustning ger det stöd och den stabilitet som man behöver. Vissa kan till exempel behöva använda speciella sulor i sina skor för att få tillräckligt med dämpning och stöd för sina fötter. Dessutom finns det idag hälkoppar och hälkilar som är speciellt utvecklade för att ge avlastning, stöd och smärtlindring vid hälseneinflammation.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.