Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Svullna fötter

Swollen feet

Ibland kan besvär med svullna fötter uppkomma. Vad det beror på, och om det är förknippat med smärta, beror bland annat på orsaken till svullnaden. Generellt beror svullnad vid idrottsskador dels på att det läcker ut fritt blod i vävnaderna, men främst på att det tränger ut vätska från lymfbanorna då det föreligger hinder i omloppet. Storleken på svullnaden beror på hur stor blödningen är. Ofta så uppkommer inte svullnaden direkt utan kommer en tid efter att skadan kommit till. Upp till 48 timmar efter skadan kan en tilltagande svullnad uppkomma.

Behandlingen vid smärta bör i första hand riktas in på att minska svullnaden. Detta då graden av svullnad och den smärta som upplevs har ett direkt samband till varandra. Svullnaden ger ett ökat tryck på vävnaden och smärta uppkommer. Den mest effektiva metoden för att behandla svullnader är tryckförband. Inom några sekunder har man förhindrat minst 90 % av blödningen med tryckförband. Smärtstillande värktabletter kan användas för att minska smärtan.

Snabbast läkning får man genom att förhindra att svullnaden utvecklas. I det akuta läget ska området för svullnaden hållas i stilla läge. Det handlar om upp till 20 minuter då blödningen pågår. När blödningen avtagit så behöver man inte hålla området stilla och efter ett dygn är det snarare nödvändigt att istället för vila utsätta kroppsdelen för aktivitet.

För att motverka svullna fötter rekommenderas kompressionsstrumpor, vilka förbättrar blodcirkulationen, förebygger blodproppar och även agerar som tryckförband vid mindre svullnader och därigenom minskar svullnaden. Kompressionsstrumpor finns i både låga och höga modeller som når upp till under knät.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.