Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Lårkaka

Thigh Contusion

En lårkaka orsakas av ett hårt slag eller stöt i lårmuskeln. Tex kan det vara ett knä som vid en tät närkontakt eller närkamp med stor kraft åker in i låret. Lårkakor är därmed relativt vanligt vid utövning av kontaktsporter som till exempel handboll, innebandy eller fotboll. Lårkakan orsakar en blödning i muskeln. Det gör ont men är i de flesta fall ofarligt. Det första symptomet är intensiv smärta. Därefter uppstår svullnad och ökat tryck i muskeln och låret får till slut ett stort blåmärke. Muskelfunktionen påverkas och försämras och det blir därmed svårare att röra benet.

Att få återkommande lårkakor innebär ökade ärrvävnader i muskeln och kan innebära att ärrvävnaden förkalkas och en förbening uppstår i muskeln. Vid ökad ärrvävnad kan muskelfunktionen försämras ytterligare och risken för återkommande lårkakor eller andra skador i samma område ökar.

VAD ÄR LÄKNINGSTIDEN FÖR LÅRKAKA?
Läkningstiden vid en lårkaka är 1-2 månader och utöver vila för den skadade muskeln kan man också behöva stödbandage när man börjar komma igång med träningen igen.

KAN MAN TRÄNA MED EN LÅRKAKA?
Inom 48 timmar från att skadan uppkommit så förekommer en blödning inne i muskeln. Man bör då hålla sig stilla för att hålla en så låg cirkulation som möjligt. Svaret är alltså att i den akuta fasen bör man undvika träning, stretching, massage eller andra aktiviteter som ökar blodcirkulationen i området som drabbats av lårkakan.

BEHANDLING AV LÅRKAKA
När skadan är akut används tryckförband och låret placeras i högläge. Pressa baksida lår och vaden mot varandra, med knät böjt så mycket det går och linda med kompressionsbandage det första dygnet. Avlastning med kryckor är bra. Fortsätt med kompressionsbandage de kommande dygnen.

Efter det akuta skadetillfället kan ett värmande lårskydd stödja lår och samtidigt bidra till att effektivt mjuka upp muskeln och bidra till ökad kompression och genomströmning i skadeområdet vilket underlättar läkningen.

REHABILITERING EFTER LÅRKAKA
Rehabilitering av lårkakan inleds så snart den akuta skadan lagt sig görs med fördel med hjälp av ett program som utformats av en fysioterapeut.

ÅTERGÅNG TILL NORMAL TRÄNING EFTER LÅRKAKA
När man återupptar sina idrottsaktiviteter man den första tiden, oftast resten av säsongen använda ett skyddsbandage som med marginal täcker skadestället. Det tar från två dagar upp till tio veckor innan idrottsaktiviteten kan återupptas, beroende på skadans omfattning och vilken första hjälpen-behandling som gavs.

Det som kan vara bra som en hållpunkt är att lårmuskeln är tillräckligt läkt och redo för full belastning när 120° böjning av knäleden kan uppnås och inga tecken på svaghet eller muskelförlust föreligger.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.