Lårkaka

Återkommande lårkakor leder till ökad ärrvävnad i muskeln och kan leda till förkalkning av ärrvävnaden och förbening av muskeln. Med ökad ärrvävnad kan muskelfunktionen försämras ytterligare och risken för återkommande lårkakor eller andra skador i samma område ökar.
VAD ÄR LÄKNINGSTIDEN FÖR EN FEMORAL NACKA?
Läkningstiden för en lårkaka är 1-2 månader och förutom att vila den skadade muskeln kan du också behöva ett stödbandage när du börjar träna igen.
KAN DU TRÄNA MED LÅRKAGE?
Inom 48 timmar efter att skadan inträffat blöder det inuti muskeln. Du bör ligga stilla för att hålla cirkulationen så låg som möjligt. Svaret är alltså att du i den akuta fasen ska undvika träning, stretching, massage eller andra aktiviteter som ökar blodcirkulationen i det område som påverkas av hamstringen.
BEHANDLING AV FEMORAL NACK
När skadan är akut används tryckbandage och låret placeras i ett högt läge. Tryck ihop lårets baksida och vaden med knäet så böjt som möjligt och linda med ett kompressionsbandage under de första 24 timmarna. Avlastning med kryckor är bra. Fortsätt med kompressionsbandage under de närmaste 24 timmarna.
Efter den akuta skadan kan ett värmande lårskydd stödja låret och samtidigt hjälpa till att effektivt mjuka upp muskeln och bidra till ökad kompression och flöde i skadeområdet, vilket underlättar läkningen.
REHABILITERING EFTER HAMSTRINGSSKADA
Rehabiliteringen av hamstringen inleds så snart den akuta skadan har lagt sig, helst med ett program som utformats av en sjukgymnast.
ÅTERGÅNG TILL NORMAL TRÄNING EFTER HAMSTRINGSSKADA
Vid återupptagande av idrottsaktiviteter bör ett skyddsbandage som marginellt täcker skadeområdet bäras första gången, vanligtvis under resten av säsongen. Det tar från två dagar upp till tio veckor innan idrottsaktiviteterna kan återupptas, beroende på skadans omfattning och den första hjälpen som ges.
Ett bra riktmärke är att lårmuskeln är tillräckligt läkt och redo för full viktbelastning när 120° knäflexion kan uppnås och det inte finns några tecken på svaghet eller muskelförlust.