Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Mortons neurom

Mortons neurom

Fötterna använder vi varje dag och de belastas av vår kroppsvikt när vi går, springer eller står. Ett relativt vanligt sjukdomstillstånd som kan uppkomma vid belastning av foten heter Mortons neurom. Tillståndet och orsaken till sjukdomen är att nerver kommit i kläm inuti foten – vilket resulterar i obehag, smärta eller besvär vid rörelse och belastning. Smärtan beskrivs som brännande eller strålande och utgår från undersidan av foten – oftast vid den tredje och fjärde tåns delning.

Besvären uppkommer ofta gradvis och till en början upplever man att foten domnar, eller att det bränner och strålar ner mot tårna. Smärtorna gör att man upptäcker sjukdomstillståndet. Vad som skett inuti foten är att nerven svullnat och bildat en knuta mellan benen som löper ut till tårna. Även problem med ländryggen och nedsatt rörlighet i rygg och höfter kan ge upphov till Mortons neurom – leder och muskulatur som påverkar rörlighet, cirkulation och fysisk balans har betydelse för om man drabbas eller inte.

De direkta orsakerna till att man drabbas är svåra att fastställa. Generellt drabbas kvinnor oftare än män. Lågt fotvalv eller tidigare fotskada ökar risken att drabbas eller om man ofta går i smala, högklackade och åtsittande skor. Alla kan drabbas av Mortons neurom oavsett ålder, kön eller om man i övrigt lever ett hälsosamt och fysiskt aktivt liv.

Behandling av Mortons neurom ska ges först efter korrekt ställd diagnos. Naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast kan behövas beroende på omfattning, orsak och uppkomsten av Mortons neurom. Inledningsvis behöver foten avlastning och man bör minimera alla typer av smärtsymtom. Vid behandling eller i förebyggande syfte är alla typer av stabiliserande produkter som sulor och fotledsskydd för avlastning av foten viktiga att införskaffa.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.