Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Nedsjunket förfotsvalv

Fallen front foot arch

Att ha ett nedsjunket förfotsvalv är relativt vanligt och tillståndet som sig är egentligen inte farligt, problemet ligger helt enkelt i att de orsakar den drabbade en hel del smärta och obehag. Ett nedsjunket förfotsvalv beror på att de mellersta metatarsalbenen i framfoten sjunker ner. Detta beror på att belastningen blivit för stor på dem. Tillståndet uppstår därför ofta vid en kraftig viktökning, till exempel under en graviditet. Det allra första tecknen på att man har ett nedsjunket förfotsvalv brukar vara stickningar och ömhet i den främre delen av foten och trampdynan bakom tårna.

Lider man av ett nedsjunket förfotsvalv så belastas den främre delen av foten och trampdynan där mer än vad den bör. Detta i sin tur leder till att man upplever en trötthetskänsla och i värsta fall till och med smärtor i den del av foten som belastas på fel sätt. Det kan kännas obehagligt och smärtsamt att gå eller att stå upp under längre perioder om man inte har rätt stöd för fötterna.

Har man drabbats av en framfotsinsufficiens kan man lindra detta på olika sätt. Dels bör man vara mån om att köpa skor av hög kvalitet som ger foten ett bra stöd. Men man bör även komplettera dessa med ett riktigt bra ilägg eller en sula som är utformad just för att ge extra stöd vid ett nedsjunket förfotsvalv. En väl utformad sula avlastar fotvalvet och förebygger därmed också den smärta och trötthet som annars ofta uppstår hos en fot som inte får rätt stöd.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.