Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Severs skada

Sever's Disease

Severs skada, eller apofysitis calcanei som är det medicinska namnet, är ett tillstånd som främst uppstår hos barn och unga vuxna. Det är allra vanligast bland barn som utövar någon form av idrott eller annan fysisk aktivitet. Skadan ses främst hos de som utövar stötiga eller explosiva idrotter men kan även uppstå hos stillasittande personer. Symptomen består av hälar som smärtar vid belastning så som promenader eller löpning. Detta beror helt enkelt på att det uppstått en överbelastning på själva hälbenet.

Även om det är en obehaglig åkomma att drabbas av så är det positiva med Severs att den oftast läker ut av sig själv. Läkningsprocessen är dock individuell, för vissa tar det några veckor medan det för andra kan ta flera år. Detta är dock inte likställt med att man som drabbad måste sluta vara aktiv. Tvärtom är rekommendationen vid den här typen av skador att fortsätta med sina fysiska aktiviteter, vilket blir möjligt tack vare de medicinska hjälpmedel som finns tillgängliga på marknaden idag.

Om man drabbats av Severs skada kan man få hjälp genom att införskaffa ett hälkoppsinlägg eller en hälkil som placeras i skon som verkar stötdämpande och även avlastar den skadade kroppsdelen, vilket även tar bort en del av smärtan. Det kan även vara hjälpsamt att köpa en stödstrumpa som vanligtvis används av dem som har hälsporre. Denna strumpa har nämligen många kompressionszoner inbyggda vilket ökar blodgenomströmningen i foten och hälen. Detta i sin tur bidrar till ökad läkning i det skadedrabbade området.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.