Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Nedsjunkna fotvalv

Fallen foot arches

Nedsjunkna fotvalv (eller Pes planus på latin) är något som drabbar många. Det kan både uppkomma av sig självt, efter idrottsskada eller så kan det helt enkelt vara medfött.

Nedsjunkna fotvalv innebär att hålfoten sjunkit ner och orsakat en så kallad kollaps av det naturliga valvet som i sin tur håller uppe foten och gör det smidigt för dig att gå. Det är alltså en av fotens grundfunktioner som utsätts för hög påfrestning, och även fast många personer med nedsjunkna fotvalv hävdar att det går att leva med, så är det något du definitivt ska åtgärda. Nedsjunkna fotvalv kan nämligen leda till problem med rygg, höfter och knän, då svikten som uppstått till följd av den platta foten blir onaturlig och ovan för resten av kroppen, som istället måste anstränga sig för att kompensera för svikten.

Sättet du märker av nedsjunkna fotvalv kan vara genom smärta i hålfoten, fotroten och fotleden, eller språngbensleden som den också kallas. Det kan också upptäckas genom att man går konstigt, med utåtvridna fötter och inåtgående knän. Denna typ av gång kallas för att man ponerar när man går. Nedsjunkna fotvalv beror vanligtvis på förslappade muskler i fotens undersida, och åtgärdas lättast med produkter som kan hjälpa till att räta upp foten, t.ex. förfotsstöd eller hålfotsinlägg.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.