Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Supination

Supination

Förenklat kan man säga att supination är när foten lutar för mycket utåt när du går eller springer. Supination är en helt naturlig rörelse och det bästa sättet för kroppen att skjuta sig framåt. Så rörelsen i sig är alltså ofarlig om du gör den på rätt sätt. Men den blir skadlig och ger dig problem om du gör den för länge eller på fel sätt, när foten eller du inte kontrollerar supinationen. Detta kallas då överdriven supination och påverkar hela kroppen.

Överdriven supination snedbelastar ankelmusklerna och minskar ankelns flexibilitet. Foten får svårare att absorbera stötarna som alltid uppkommer vid gång och löpning. Detta kan leda till smärtor i anklarna och knäna men även högre upp. Även benhinneinflammation kan uppkomma till följd av överdriven supination.

Eftersom supination belastar ankeln snett blir den ostabil och risken för stukningar ökar. I värsta fall blir det omöjligt för dig att löpträna eller springa utan smärta. Om foten inte tar hand om stötarna som uppkommer när du springer och går, på rätt sätt, kan du få problem långt upp i kroppen. Belastningen ökar på höfter och rygg. Även kroppshållningen kan bli lidande.

Ofta kan problemen avhjälpas med ett par rejäla skor med mycket stöd eller ett fotinlägg med påbyggd supinationskil. Även ankelstöd kan hjälpa dig att belasta foten rätt. Överdriven supination är inte så vanligt. Du kan själv se om du belastar foten fel genom att se hur du sliter på dina skor. Om de slits onormalt mycket på utsidan har du skäl att misstänka supination.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.