Välkommen till SPORTSMART Sverige

Stort urval av rehabprodukter

SPORTSMART Sverige

Fri frakt på beställningar över 499 kr

Stukad fotled

Sprained ankle

Att råka stuka foten är lätt hänt, alla har vi gjort det någon gång. Du behöver inte spela fotboll eller syssla med annan idrott för att vricka foten, det kan räcka med ett snedsteg på väg till toaletten. Håller du igång kroppen och stärker musklerna kring fotleden minimerar du risken för en stukning, men ibland kan oturen visa sig även för den mest vältränade.

Om olyckan väl är framme finns det några moment som kan vara väl värda att lägga på minnet för att dämpa smärtan och korta ner läkningstiden. Lägg foten i högläge, vilket menas att fotleden ska befinna sig högre än hjärtat. Detta tar bort lite av smärtan och minskar svullnaden.

När detta är gjort bör du linda en elastisk binda runt foten för att minska blödningen, vilket gör att skadan läker snabbare. Låt bindan sitta kvar i drygt en kvart. Skulle du känna att foten somnar har du lindat för hårt, se då till att lätta lite på bindan.

För att komma tillbaka i träning snabbare är det vanligt att tejpa fotleden. Detta görs för att ge extra stöd och minska risken att dra upp eller förvärra skadan. Att tejpa en stukad fot är dock tidskrävande och det kan också vara väldigt smärtsamt att ta bort tejpen efter ett svettigt träningspass.

Ett bekvämt vulkanskydd är istället att rekommendera. Ett fotledsskydd är lätt få av och på, enkelt att göra rent och betydligt billigare än hundratals tejprullar.

Lämna en kommentar

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.