•  Fri frakt från 499 kr, Snabba leveranser!
  •  Besök vår Skadeguide för tips och råd!

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"

Strumpor mot hälsporre

Strumpor mot hälsporre har kompression och är ett bra val för dig som har besvär av hälsporre, (plantar fasciit) svullna fötter eller andra typer av  smärtor i häl och fotvalv.

Det strumpor mot hälsporre gör är att stimulera blodgenomströmningen i fötterna vilket dämpar inflammationen i hälen och snabbar på läkningsprocessen, samtidigt som de ger ett behagligt stöd till fötter och hälar. 

Här finner du OS1st Compression:s kompressionsstrumpor för hälsporre vilka hjälper dig som har ont under foten och i hälen, både i form av hälsporrestrumpor samt sleeves för hälsporre. 

Hur hjälper en strumpa mot hälsporre?

Det finns två typer av strumpor mot hälsporre, dagtrumpor & nattstrumpor.

Dagstrumpor används dagtid för att stödja fotvalvet och avlasta hälen med hjälp av kompression. Det gör att läkningen av det skadade området påskyndas. Det går även utmärkt att använda dagstrumpor nattetid.

Nattstrumpor har man på sig när man ligger och sover. Den stretchar ut musklerna på undersidan foten och ger mer rörlighet. På så vis minskar smärtan.

I dagsläget har vi på Sportsmart enbart dagstrumpor i vårt sortiment av strumpor mot hälsporre.

Vilken storlek passar för mig?

När det gäller strumpor mot hälsporre så är det mycket viktigt att hitta rätt storlek för strumpan. En för liten eller för stor gör att man inte får det stöd och den avlastning som man är ute efter. Ta gärna tiden att se till att du har rätt storlek. 

Tejp eller strumpa mot hälsporre?

Strumporna du använder dagtid, exempelvis OS1st FS6 har samma grundtanke som när du tejpar fötterna mot hälsporre. Vad som är bäst beror på vad som passar dig. En hälsporrestrumpa är enkel att använda och ställer sällan till besvär. Det viktiga är bara att hitta en strumpa som passar ens egen fot bra. Tejpning kan fungera exceptionellt bra och ge fantastiskt snabb avlastning. Men det krävs lite mer än om man använder strumpor. Först och främst behöver du förstå hur du ska tejpa. Därefter att du har en bra tejp och byter tejp regelbundet, helst varje eller i alla fall varannan dag. En risk med tejp är också att många blir irriterade på huden och riskerar utslag. Om det sker så är det bara avbryta behandlingen direkt.

Är det farligt att springa med hälsporre?

Det är dålig ide att försöka uthärda smärtan och bara träna på som vanligt om man börjar få känning av hälsporre. Skälet till det är att ju värre smärtan blir desto svårare är den att bli av med. Och utvecklar du hälsporre fullt ut kan det bli en mycket lång paus från löpningen

Att bli av med hälsporre – Tips & tricks

Hälsporre är vanligt och det kan ta riktigt lång tid att bli av med. Risken finns också för återfall om man inte kontinuerligt tar hand om fötterna.  Här kommer några generella tips som kan hjälpa till för leva med och bli av med hälsporre

Se över dina skor

Välj stabila skor som ger hålfoten stöd och som har en tjock, mjuk sula. Undvik högklackat och platta ballerinaskor

Ta en inflammationshämmande tablett

Antiinflammatoriska värktabletter är en bra första åtgärd om smärtan är jobbig.

Stå rätt & lagom mycket

Undvik att stå och gå långa perioder, särskilt på hårt underlag. Om du står och arbetar på samma hårda underlag hela dagarna kan det vara en bra ide att skaffa riktigt bra skor och inlägg.  

Ta det lugnt med löpningen

Har du redan drabbats av hälsporre, byt löpning mot annan konditionsträning, tex cykling eller simning, under en period. Undvik också träningspass med många hopp.

Och när du vill börja löpträna igen efter att hälsporren gett med sig; Gå inte för hårt ut utan öka distanserna mycket långsamt. Låt det ta tid att komma igång!

Stretcha foten

Att göra stretchövningar av fotsulan flera gånger dagligen har visat sig effektivt, både för att bli av med hälsporre men sedan också för att minska risken för återfall. Tåhävningar är en klassisk och enkelt övning som kan göras med eller utan vikter i händerna. Fungerar utmärkt att göra hemma i trappan.

Ta hjälp av hjälpmedel

Använd gärna inlägg och strumpor i som avlastar hälen i dina skor. Testa också gärna att tejpa foten. Genom tejpning an man både avlasta foten och minska smärtan. Foten behöver vara tejpad i 5-6 veckor och tejpen byts ut regelbundet. Man kan gå till en fysioterapeut för att få foten tejpad, eller göra det själv.

Se över din vikt

Är du överviktig kan det hjälpa om du går ner i vikt. Övervikt är en av de vanligaste riskfaktorerna för hälsporre.

 Fri frakt vid köp över 499:-!
 Snabba leveranser!
 Besök gärna vår Skadeguide för tips och råd kring din skada!
 Du har väl inte missat vår Outlet? Där har vi riktigt bra priser. Och dessutom "Köp 4 betala för 3"